Reglement
Artikel 1: Naam en zetel
De club draagt de naam: ‘Retired Professional and Business Club of Oosterbeek III’, bij afkorting ‘Probusclub Oosterbeek III’ en is gevestigd in de gemeente Renkum.
De club is opgericht onder auspiciën van Probusclub Oosterbeek II ‘De Keizer’ op 27 november 1989 en erkend door Probus Nederland op 3 december 1992 door uitreiking van het certificaat van erkenning.
Artikel 2: Doel en middelen
De Probusclub heeft als doel het bevorderen van de saamhorigheid van (geheel of nagenoeg) post-actieven, die een maatschappelijk verantwoordelijke functie hebben vervuld en die ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond waarde hechten aan het regelmatig ontmoeten van elkaar, waarbij onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, verruiming van inzicht, alsmede ontspanning, bindende elementen vormen.
Hiertoe worden regelmatig bijeenkomsten gehouden voor het bespreken van onderwerpen en worden evenementen als excursies en uitstapjes georganiseerd. Een activiteitencommissie, bestaande uit één of meer leden, draagt zorg voor de organisatie van bedoelde elementen, waarbij zowel de leden als hun partners kunnen deelnemen.
Artikel 3: Leden
Het maximum aantal leden wordt in onderling overleg vastgesteld. De procedure voor voordracht en selectie van nieuwe leden is als volgt:
a. Elk lid heeft het recht een persoon, die volgens zijn mening geschikt is als nieuw lid en voldoet aan de eisen als gesteld in de navolgende punten b-d, voor te dragen voor het lidmaatschap van Probus III.
b. De persoon en het karakter van de kandidaat moeten grondig bekend zijn bij het voordragende lid.
c. Hij/zij moet een positieve en originele bijdrage kunnen leveren aan de kernactiviteit, d.w.z. voordrachten over interessante onderwerpen.
d. Hij/zij dient van onbesproken gedrag en levenswandel te zijn.
e. Overeenkomstig de nationale Probus richtlijnen zal de voordracht zonder medeweten van de kandidaat zelf geschieden, tenzij het voordragende lid het wenselijk acht de kandidaat eerst te polsen.
f. In dezelfde vergadering waarin de voordracht plaatsvindt, beslissen de leden over het al dan niet toelaten van de kandidaat, waarbij de aanwezigheid van minimaal 60% van de leden vereist is.
g. Ieder lid heeft, in geval van dringende redenen, het recht deze beslissing ongedaan te maken door binnen twee weken na de vergadering bezwaar tegen de toelating aan te tekenen bij het bestuur.
h. Indien de kandidaat acceptabel wordt bevonden, stelt het voordragende lid hem hiervan op de hoogte en nodigt hem tevens uit de eerstvolgende twee bijeenkomsten ter kennismaking bij te wonen.
i. Hierna beslist de kandidaat of hij/zij het lidmaatschap al dan niet aanvaardt en maakt deze beslissing kenbaar.
Artikel 4: Bestuur
Het bestuur bestaat uit tenminste drie leden: voorzitter, secretaris en penningmeester. De bestuursleden worden uit en door de leden gekozen, telkens voor een periode van bij voorkeur slechts twee jaar. Zij treden bij toerbeurt af en zijn eenmaal terstond herkiesbaar. Het bestuur bereidt de bijeenkomsten voor.
De voorzitter leidt de bijeenkomsten; bij zijn ontstentenis neemt een ander lid, bij voorkeur een bestuurslid, deze taak over.
De secretaris verricht de werkzaamheden welke geacht kunnen worden tot zijn functie te behoren. De voorzitter en de secretaris vertegenwoordigen de club in en buiten rechte.
De penningmeester voert het beheer over de geldmiddelen. Eenmaal per jaar brengt hij verslag uit over het financieel beheer in het voorafgaande jaar. Een in de bijeenkomst gekozen commissie van een of twee leden controleert op verzoek van de voorzitter de kasmiddelen en deelt haar bevindingen mee aan de ledenvergadering. Vervolgens verleent de ledenvergadering al dan niet decharge aan de penningmeester. De inkomsten van de club bestaan uit:
- contributies van de leden, welke in onderling overleg worden vastgesteld, gehoord een voorstel van de penningmeester, en
- eenmalige entreegelden voor nieuwe leden.
Artikel 5: Einde lidmaatschap
Het lidmaatschap eindigt: bij overlijden, door opzegging, of door royement.
Opzegging dient schriftelijk te gebeuren. Indien een lid zijn/haar financiële verplichtingen niet wenst na te komen of anderszins in strijd handelt met de belangen van de club, kan het bestuur zijn/haar lidmaatschap vervallen verklaren. Dit laatste kan alleen nadat het betreffende lid in de gelegenheid is gesteld, hierover gehoord te worden en indien het voltallige bestuur dit unaniem besluit.
Artikel 6: Besluitvorming
Alle besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen van de ter vergadering aanwezige leden, behoudens het bepaalde hieronder.
Artikel 7: Slotbepaling
Tot ontbinding van de club kan slechts worden besloten in het geval dat tenminste meer dan de helft van het aantal clubleden het hiermee eens is.
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.
Juni 1993 | |
De secretaris | De voorzitter |
P.M. Vos | L.J. Roeper |
Gewijzigd december 2006 | |
De secretaris | De voorzitter |
K.G. Eveleens | G.H. Heitink |
Gewijzigd mei 2023 | |
De secretaris | De voorzitter |
J.D. Buisman | C. Graafland |